Sva lica karcinoma dojke

Tvoja majka. Tvoja sestra. Tvoja najbolja prijateljica. Volite te žene bezuslovno zbog svih sitnica koje ih čine posebnima. Svaka od tih žena je jedinstvena. No, karcinom dojke ne mari za to. Može se dogoditi bilo kome, a kada se dogodi, karcinom dojke svake žene jednako je individualan kao i ona sama.

Karcinom dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena i nastaje kad normalne žljezdane ćelije dojke promijene svoje osobine i počnu nekontrolisano rasti i razmnožavati se. Jedna od osam žena će u toku svog života oboljeti od karcinoma dojke, a svake godine u Crnoj Gori se registruje više od 400 novooboljelih.

Većina slučajeva karcinoma dojke može se liječiti ako se otkrije na vrijeme. Liječenje podrazumijeva nekoliko terapijskih opcija koje imaju za cilj izlječenje ili zaustavljanje širenja bolesti. Vjerovatnoća odgovora na terapiju je veća ukoliko se specifičnom terapijom tretira tačno određeni tip karcinoma.

Karcinom dojke često se spominje kao jedna bolest, iako zapravo postoji mnogo različitih tipova, od kojih svaki ima različite karakteristike. Znati tačno s kojim tipom karcinoma dojke se pacijentkinja suočava, najvažniji je korak u odlučivanju o najboljem načinu liječenja. Iz tog razloga je neophodno izvršiti testiranje karakteristika tumora, odnosno utvrditi prisustvo određenih proteina na površini tumorske ćelije koji stimulišu tumorski rast. Tumori dojke najčešće se klasifikuju na osnovu prisustva tri različite vrste proteina na njihovoj površini: estrogenski, progesteronski i HER2 receptori. Ciljanim terapijskim pristupom ovi receptori se mogu blokirati, čime se zaustavlja ili usporava rast tumora. 

Pored navedenih osnovnih tipova, karcinom dojke se može razlikovati i na osnovu drugih faktora koji utiču na prognozu i izbor terapije, kao što su npr. veličina tumora, zahvaćenost limfnih čvorova, gradus itd. Ukoliko karcinom i bude dijagnostikovan, razumijevanje dijagnoze ključno je za određivanje odgovarajućeg toka liječenja. Poznavanje tipa karcinoma nije samo važno za one kojima je dijagnostikovan, već i za one koji ih vole. Stoga je bitno da se pacijentkinje i njihovi voljeni aktivno uključe u razgovor s ljekarima i da zajedno pronađu optimalnu terapijsku opciju.

Hoffmann-La Roche Ltd Representative Office Podgorica Cetinjska 11, The Capital Plaza 81000 Podgorica, Montenegro

KontaktU svijetulinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeO namaTerapijska područjaIstorijaPričeKarijereIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjava