Više o Foundation Medicine (FMI)

Naša vizija je da osiguramo da testiranje, dijagnostika, liječenje, pa čak i prevencija bolesti brže i efikasnije transformišu život ljudi svuda u svijetu – osiguravajući pravi tretman za pravog pacijenta u pravo vrijeme. Kako bismo sve ovo postigli, sarađujemo sa našim partnerima širom svijeta, sa ciljem ostvarenja značajnih pomaka u liječenju pacijenata od karcinoma.

Saradnja kompanije Roche sa kompanijom Foundation Medicine podrazumijeva kombinovanje ekpertize, koju Roche ima u onkologiji, s vodećom tehnologijom, validacijom i iskustvom u genomskom profiliranju karcinoma, koju posjeduje kompanija Foundation Medicine.

Foundation Medicine se pridružila Roche grupi 2018. godine kako bi bila dio naše dugogodišnje posvećenosti u pionirskom napretku ostvarenom u preciznoj medicini i personalizovanoj zdravstvenoj zaštiti. Foundation Medicine je molekularna informacijska kompanija posvećena transformaciji njege oboljelih od karcinoma, koja na osnovu dubokog razumijevanja genskih promjena koje doprinose razvoju karcinoma jedinstvenog za svakog pacijenta pojedinačno predlaže najbolje terapijske opcije za liječenje. Relevantni podaci, koji su prikupljeni putem sveobuhvatnog genomskog profiliranja (CGP), najvažniji su dio naše dugoročne strategije personalizovane zdravstvene zaštite, a ljekarima će pomoći da identifikuju najbolju moguću terapiju za svakog pacijenta, uz brži i efikasniji razvoj novih opcija liječenja, koje spašavaju život oboljelih od karcinoma.

 • Sveobuhvatno gensko profiliranje ima potencijal da pruži potpunu sliku karcinoma tako što pretražuje postojanost preko 300 vrsta mutacija odjednom, kroz širok spektar gena povezanih sa karcinomom.1,2

 • Uvidi dobijeni testiranjem mogu povećati vjerovatnoću pronalaska ciljanog liječenja za osobe koje boluju od karcinoma na osnovu specifičnih mutacija koje su identifikovane. 3,4

 • Gensko profiliranje pomaže kliničarima da pravim pacijentima omoguće odobrene ciljane terapijske opcije, imunoterapije i dostupna klinička ispitivanja u pravo vrijeme.

Foundation Medicine nudi tri sveobuhvatna testa genomskog profiliranja, koja analiziraju gene relevantne za karcinom u četiri glavne klase genomskih mutacija, a sve u cilju što boljeg razumijevanja genomske strukture tumora. To su:

 1. FoundationOne®CDx – test na bazi tkiva u solidnim tumorima

 2. FoundationOne®Liquid – krvni test za solidne tumore

 3. FoundationOne®Heme – test za hematološke malignitete i sarkome

Rezultati ova tri testa, FoundationOne CDx, FoundationOne Liquid i FoundationOne Heme, dostavljaju se u jasnom, detaljnom izvještaju i pružaju uvid u jedinstveni genomski profil svakog pacijenta, uz navedene odgovarajuće odobrene terapije, kao i relevantna klinička ispitivanja koja je predložio kliničar.

Podaci sakupljeni iz uzoraka pacijenata odlažu se u vodeću svjetsku bazu podataka FoundationCORE ™, koja trenutno uključuje više od 350 000 genskih profila.12 Ova baza podataka je anonimna i predstavlja veoma važan i vrijedan resurs za biofarmu i istraživače, jer pruža mnoštvo informacija vrijednih za razvoj sljedećih generacija tretmana.

Stotine hiljada pacijenata je do danas imalo priliku da uvidi vrijednost personalizovanog pristupa u liječenju karcinoma, a udruženim snagama nastavljamo da radimo na omogućavanju dodatnih pogodnosti za pacijente širom svijeta.12 Usluge Foundation Medicine pokrenute su u više od 60 zemalja, uključujući Austriju, Brazil, Kanadu, Kinu, Njemačku, Hong Kong, Izrael, Singapur, Španiju i Švajcarsku.

BA/OTHE/2004/0002

Reference

 1. Frampton GM, et al. Nat Biotechnol 2013;11:1023-31.

 2. Dong L, et al. Curr Genomics 2015;4:253-63.

 3. Insight from Dana-Farber Cancer Institute. What is Genomic Testing? [Internet; cited 2019 November]. Available from:

 4. National Cancer Institute Cancer Genomics Research. [Internet; cited 2019 November]. Available from:

 5. Foundation Medicine Inc. FoundationOne CDx Technical Information [Internet: accessed 2019 November]. Available from:

 6. Foundation Medicine Inc. Foundation One CDx. [Internet; cited 2019 November] Available from:

 7. F. Hoffmann-La Roche Ltd. Media release [Internet: accessed 2019 November]. Available from:

 8. Clark TA, et al. J Mol Diagn. 2018; S1525-1578(17)30527-5 [Epub ahead of print].

 9. Villaflor V, et al. Oncotarget. 2016; 7:66880-91.

 10. Foundation Medicine Inc. FoundationOne Liquid Technical Specifications [Internet: accessed October 2018]. Available from:

 11. Foundation Medicine Inc. Foundation One Heme. [Internet; cited 2019 November]. Available from:

 12. Foundation Medicine Inc. Data on file. FoundationCORE database. October 2018.

Više priča

Pročitajte sve priče

Hoffmann-La Roche Ltd Representative Office Podgorica Cetinjska 11, The Capital Plaza 81000 Podgorica, Montenegro

KontaktU svijetulinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeO namaTerapijska područjaIstorijaPričeKarijereIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjava