Umjetnost nam omogućava da vidimo svijet drugim očima. Ona nas podstiče na razmišljanje i pobuđuje sva naša čula, evocirajući snažne emocije, koje traju cijeli život. To je jedino moguće ukoliko joj posvetimo dovoljno vremena i obratimo pažnju na najsitnije detalje, koji bi nam mogli promaći na prvi pogled. Upravo to je poenta „umjetnosti otkrivanja“. Ova kampanja pokrenuta je kako bismo obilježili mjesec svjesnosti o karcinomu kože, a u njoj nam pomažu neka od najznačajnijih umjetničkih djela u istoriji. Cilj nam je podstaći sve ljude da detaljnije pogledaju male stvari, i to ne samo u velikim umjetničkim djelima nego svuda, tako da mogu zapaziti i znakove melanoma.

U idealnom slučaju, mladeže i druge pigmentisane mrljice na svojoj koži trebalo bi da pregledate jednom mjesečno.1 Ali prema nedavnoj anketi2 koju je sprovela kompanija Roche, samo 17% ljudi to zaista i radi. Uz to, samo 20% učesnika ankete štiti svoju kožu tokom cijele godine, a manje od jedan od njih deset (9% ispitanika) zna cijelo ABCDE pravilo melanoma. Ako naučite ABCDE pravilo melanoma i poznajete „mapu mladeža“ svog tijela, biće vam lakše da uočite promjene u izgledu vaših mladeža.

Odštampajte ovaj jednostavnikao podsjetnik vama i ljudima koji su vam dragi na ABCDE pravilo melanoma.

A – stoji za asimetriju. Melanomi su asimetrični – dvije polovine istog mladeža se ne podudaraju.

B – stoji za ivice. Melanomi imaju nepravilne ili neravne ivice (zamagljene ili izreckane).

C – stoji za boje. Melanomi su obojeni različitim i promjenljivim nijansama smeđe, tamnožute, crne, crvene ili ružičaste boje.

D – stoji za prečnik. Melanomi obično, ali ne i uvijek, imaju prečnik veći od šest milimetara.

E – stoji za promjene. Ako mladež raste, mijenja oblik ili boju i/ili krvari, curi ili svrbi, može biti znak melanoma.

Melanom se može razviti bilo gdje na tijelu i zato je važno pregledati cijelo tijelo. Najčešća područja kod muškaraca su grudi i leđa, a kod žena su to noge. Kod osoba sa tamnijom kožom melanom često počinje na rukama, stopalima i ispod noktiju.3 Kožu uvijek pregledajte u dobro osvijetljenoj prostoriji, uz pomoć velikog ogledala i malog ručnog ogledala za teško vidljiva područja.1 Provjerite sve, uključujući dlanove i tabane, vlasište, uši, nokte i leđa. U slučaju potrebe, zamolite za pomoć prijatelja ili člana porodice.

Ako uočite nešto neobično, dogovorite što prije pregled kod ljekara. Možda je riječ o lažnoj uzbuni, ali ako se melanom otkrije i liječi rano, gotovo uvijek je izlječiv.4, 5 Ukoliko dobijete dijagnozu melanoma, informacije o vašem obliku melanoma, zajedno sa dostupnim mogućnostima liječenja i zbrinjavanja, potražite na relevantim izvorima informacija priznatih zdravstvenih organizacija (o njima vas može savjetovati vaš ljekar).

Reference

  1. American Cancer Society. Melanoma Skin Cancer Early Detection, Diagnosis, and Staging. (2016). Dostupno na:Zadnji pristup: April 2019. godine

  2. Roche conducted a survey in April 2019 with respondents from the following countries: USA, UK, Canada, Germany, France, Spain and Italy.

  3. International Agency for Research on Cancer. Publications. Pathology and Genetics of Skin Tumours (2017). Dostupno na: http://publications.iarc.fr/_publications/media/download/1501/81d443ffeb7911151b925bbeb79e155ac2e5fd02.pdf. Zadnji pristup: April 2019. godine

  4. Leong SP. Future perspectives on malignant melanoma. Surg Clin North Am. 2003;83:453-6

  5. Creagan ET. Malignant melanoma: an emerging and preventable medical catastrophe. Mayo Clin Proc. 1997;72:570-4

Hoffmann-La Roche Ltd Representative Office Podgorica Cetinjska 11, The Capital Plaza 81000 Podgorica, Montenegro