Savladajte umjetnost otkrivanja karcinoma kože

Umjetnost nam omogućava da vidimo svijet drugim očima. Ona nas podstiče na razmišljanje i pobuđuje sva naša čula, evocirajući snažne emocije, koje traju cijeli život. To je jedino moguće ukoliko joj posvetimo dovoljno vremena i obratimo pažnju na najsitnije detalje, koji bi nam mogli promaći na prvi pogled. Upravo to je poenta „umjetnosti otkrivanja“. Ova kampanja pokrenuta je kako bismo obilježili mjesec svjesnosti o karcinomu kože, a u njoj nam pomažu neka od najznačajnijih umjetničkih djela u istoriji. Cilj nam je podstaći sve ljude da detaljnije pogledaju male stvari, i to ne samo u velikim umjetničkim djelima nego svuda, tako da mogu zapaziti i znakove melanoma.

Šta tražiti?

U idealnom slučaju, mladeže i druge pigmentisane mrljice na svojoj koži trebalo bi da pregledate jednom mjesečno.1 Ali prema nedavnoj anketi2 koju je sprovela kompanija Roche, samo 17% ljudi to zaista i radi. Uz to, samo 20% učesnika ankete štiti svoju kožu tokom cijele godine, a manje od jedan od njih deset (9% ispitanika) zna cijelo ABCDE pravilo melanoma. Ako naučite ABCDE pravilo melanoma i poznajete „mapu mladeža“ svog tijela, biće vam lakše da uočite promjene u izgledu vaših mladeža.

Odštampajte ovaj jednostavni Vodič za provjeru mladeža kao podsjetnik vama i ljudima koji su vam dragi na ABCDE pravilo melanoma.

A – stoji za asimetriju. Melanomi su asimetrični – dvije polovine istog mladeža se ne podudaraju.

B – stoji za ivice. Melanomi imaju nepravilne ili neravne ivice (zamagljene ili izreckane).

C – stoji za boje. Melanomi su obojeni različitim i promjenljivim nijansama smeđe, tamnožute, crne, crvene ili ružičaste boje.

D – stoji za prečnik. Melanomi obično, ali ne i uvijek, imaju prečnik veći od šest milimetara.

E – stoji za promjene. Ako mladež raste, mijenja oblik ili boju i/ili krvari, curi ili svrbi, može biti znak melanoma.

Gdje i kako tražiti?

Melanom se može razviti bilo gdje na tijelu i zato je važno pregledati cijelo tijelo. Najčešća područja kod muškaraca su grudi i leđa, a kod žena su to noge. Kod osoba sa tamnijom kožom melanom često počinje na rukama, stopalima i ispod noktiju.3 Kožu uvijek pregledajte u dobro osvijetljenoj prostoriji, uz pomoć velikog ogledala i malog ručnog ogledala za teško vidljiva područja.1 Provjerite sve, uključujući dlanove i tabane, vlasište, uši, nokte i leđa. U slučaju potrebe, zamolite za pomoć prijatelja ili člana porodice.

Šta učiniti ako uočite nešto neobično?

Ako uočite nešto neobično, dogovorite što prije pregled kod ljekara. Možda je riječ o lažnoj uzbuni, ali ako se melanom otkrije i liječi rano, gotovo uvijek je izlječiv.4, 5 Ukoliko dobijete dijagnozu melanoma, informacije o vašem obliku melanoma, zajedno sa dostupnim mogućnostima liječenja i zbrinjavanja, potražite na relevantim izvorima informacija priznatih zdravstvenih organizacija (o njima vas može savjetovati vaš ljekar).

Savladavanje umjetnosti otkrivanja karcinoma kože moglo bi vam pomoći da spasite svoj i živote mnogih ljudi.
Published undefined

Reference

  1. American Cancer Society. Melanoma Skin Cancer Early Detection, Diagnosis, and Staging. (2016). Dostupno na: https://www.cancer.org/content/dam/CRC/PDF/Public/8825.00.pdf.

    Zadnji pristup: April 2019. godine

  2. Roche conducted a survey in April 2019 with respondents from the following countries: USA, UK, Canada, Germany, France, Spain and Italy.

  3. International Agency for Research on Cancer. Publications. Pathology and Genetics of Skin Tumours (2017). Dostupno na: http://publications.iarc.fr/_publications/media/download/1501/81d443ffeb7911151b925bbeb79e155ac2e5fd02.pdf. Zadnji pristup: April 2019. godine

  4. Leong SP. Future perspectives on malignant melanoma. Surg Clin North Am. 2003;83:453-6

  5. Creagan ET. Malignant melanoma: an emerging and preventable medical catastrophe. Mayo Clin Proc. 1997;72:570-4

please be aware that you are leaving this website.