The symptoms of breast cancer

Simptomi raka dojke

Osam simptoma raka dojke koje možda ne poznajete

Za mnoge, prvi znak raka dojke je pojava kvržice u dojci. Međutim, simptomi raka dojke su raznoliki – od kvržice do manje očitih simptoma poput promjena na koži. Ukoliko otkrijete neke od ovih simptoma, to ne znači automatski da imate rak dojke, ali je od vitalnog značaja da posjetite doktora što je prije moguće.

Rak dojke se mora prepoznati i liječiti u što ranijem stadiju, čime se pacijentima u ranom stadiju bolesti pruža najbolja šansa za izlječenje, a pacijentima kod kojih se bolest proširila na druge organe omogućava personalizirani tretman koji će omogućiti najbolji mogući ishod. Upoznajte se sa simptomima raka dojke i djelujte odmah.

Changes in the skin texture on or around your breast: puckering

Promjene u teksturi kože na i oko dojke: uvlačenje kože

Uvlačenje kože može ukazivati na prisustvo kvržice unutar dojke, koja uzrokuje skraćivanje ligamenata (fibroznog tkiva) u dojci, što dovodi do povlačenja tkiva i kože prema unutrašnjosti dojke te uzrokuje da koža izgleda uvučeno.

Changes in the skin texture on or around breast: dimpling

Promjene u teksturi kože na i oko dojke: nabiranje kože

Nabiranje kože može ukazivati na činjenicu da su maleni limfni kanalići unutar dojke začepljeni. Kada se ovo desi, dojka postaje upaljena i otekla i koža poprima oblik narandžine kore. U pojedinim slučajevima, ovo je znak prisustva posebnog oblika raka dojke poznatog kao inflamatorni rak dojke.

Thickening of the breast tissue

Zadebljanje tkiva dojke

Ovo može ukazivati na kvržicu unutar mliječnih žlijezda ili limfnih kanalića u dojci.

Eczma-like rash or redness

Pojava osipa ili crvenila na bradavici ili oko bradavice

Ovo je jako rijedak simptom raka dojke. U malom broju slučajeva, ovaj simptom povezan je sa pojavom posebnog tipa raka dojke poznatog kao Pagetova bolest dojke.

The secretion of unusual discharge

Neobičan iscjedak (poput krvi ili gnoja) iz bradavice bez stiskanja

Ovo može upućivati na prisustvo ćelija raka unutar mliječnih kanalića iza bradavice.

Changes in the nipple

Promjene na bradavici poput uvlačenja bradavice ili promjene oblika

Ukoliko dođe do uvlačenja bradavice (ako već nemate uvučene bradavice) može ukazivati na postojanje kvržice iza bradavice koja zateže tkivo i uzrokuje uvlačenje.

Visible veins on the breast

Vidljive vene na dojci

Ovo može ukazivati na postojanje kvržice koja pritiska krvni sud i uzrokuje zastoj ili na povećanu prokrvljenost dojke, koja može biti znak tumorskog rasta.

A swelling in the armpit

Otok u pazušnoj jami

Ovo može biti znak da se tumor proširio na limfne čvorove ispod pazuha. Ponekad je lakše napipati kvržicu ispod pazuha nego u dojci.

Samopregled dojki

Redovno pregledajte svoje dojke. Upoznajte se sa simptomima raka dojke. Ukoliko primijetite bilo šta neobično, odmah se obratite svom ljekaru. Dijagnoza i tretman raka dojke prije nego se proširi daje vam najbolje šanse za izlječenje.

Svoje dojke možete pregledati bilo kako, ali najvažnije je obratiti pažnju na sljedeće:

Izgled kože:
Narandžina kora, primjetne vene, uvlačenje kože
Promjene bradavice:
Osip, crvenilo oko bradavice, uvlačenje bradavice
Zadebljanje tkiva
Kvržica u dojci ili ispod pazuha, zadebljanje tkiva dojke

Više informacija