Upoznajte MoMSIC

Studenti medicine kroz MoMSIC šire pozitivnu misao promocije zdravlja.

Učimo da budemo nosioci misli o važnosti zdravlja, prevencije i da budemo zdravi lideri u svojoj oblasti. Da podižemo svijest o važnosti zdravlja, da naučimo da je važno glasno reći IMAM PROBLEM, TREBAM POMOĆ, da nije sramota posjetiti ljekara, konsultovati se i voditi brigu o sebi i svom zdravlju. Poziv koji smo birali, humanost i briga o problemima i zdravlju drugih je naš primarni cilj, ono čemu smo se studirajući medicinu okrenuli u potpunosti a kroz MoMSIC i brojne akcije uspjeli da realizujemo .

Komitet za Međunarodnu Saradnju Studenata Medicine – Crne Gore je udruženje studenata koje okuplja studente medicine iz Crne Gore. Udruženje je osnovano 2007 . godine u Podgorici, a iste godine postali smo punopravni član Međunarodnog Udruženja Studenta Medicine – International Federation of Medical Students’ Associations (IFMSA). Predstavljamo jednu od najstarijih članica ovog uglednog i najvećeg udruženja studenata na svijetu.

Svaka aktivnost MoMSIC-a predstavlja korak naprijed u podizanju svijesti društva o važnim zdravstvenim temama.

Svoje ciljeve MoMSIC ostvaruje kroz pet  komiteta:

  • SCOPE (Standing Committee On Professional Exchange) daje studentima šansu da nauče više o globlanom zdravstvu, da prošire svoje horizonte, da iskuse različite medicinske sisteme, da se upoznaju sa svjetskim problemima u zdravstvu. Cilj SCOPE-a je da promoviše kulturalno razumijevanje i saradnju između medicinskih studenata i svih zdravtstvenih radnika širom planete.

  •  SCORA (Standing Committee on Sexual and Reproductive Health including HIV/AIDS ) okuplja studente koji  su posvećeni promociji seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava. SCORA ima cilj da gradi vještine, znanje i ideje u vezi razumijevanja seksualnog zdravlja, podizanje svjesnosti o temama u vezi sa HIV/AIDS i da smanji stigmu i diskriminaciju protiv osoba koje žive sa ovom bolešću.

  • SCOPH (Standing Committee On Public Health) spaja studente iz različitih zemalja svijeta da uče, izgrađuju svoje vještine, sarađuju, istražuju i dijele ideje koje će pomagati u očuvanju javnog zdravlja.                    

  • SCORP (Standing Committee On Human Rights and Peace) ujedinjuje studente koji žele da stvore jednakost i mir u svijetu, vjeru u internacionalnu, interkulturalnu i interpersonalnu solidarnost.    

  • SCOME(Standing Committee On Medical education)treba da pomogne u oblikovanju budućih ljekara i implementiranju optimalne sredine za učenje. Cilj SCOME-a je da bude okvir unutar koga će studenti medicine širom svijeta moći da unapređuju i razvijaju sistem medicinske edukaciju.

Svi članovi MoMSIC-a ravnopravno učestvuju u  formiraju kreativnih rešenja i realizaciji akitvnosti.

Kao punopravni član IFMSA (International Federation of Medical Students' Associations) koje obavljamo svoje aktivnosti kako na nacionalnom tako i na globalnom nivou. IFMSA je najveća studentska organizacija na svijetu, osnovana 1951. pa je u skladu s tim i jedna od najstarijih organizacija ovog tipa, broji više od milion i tri stotine hiljada članova - studenata medicine širom svijeta, sa 124 zemlje članice. MoMSIC postoji već 13 godina i u dosadašnjem radu smo omogućili preko 400 razmjena za studente našeg fakulteta, ugostili preko 550 studenata iz cijelog svijeta.

Bili smo domaćini NEO/NORE Weekend & PRET-a u maju 2015. godine, koji je za cilj imao povezivanje i upoznavanje NORA svih članova IFMSA-a, razmjenu ideja i iskustava. Kao i trening onih koji su se posebno bavili razmjenama, imali su priliku razmijeniti iskustva, govoriti o svojim idejama, takodje i o problemima sa kojim se u toku rada susreću i diskutovati o istima. Domaćini smo i 66. Martovske Generalne Sjednice IFMSA, održane u periodu od 26.02.-8.03.2017. godine u Budvi na kojoj je bilo prisutno više od 1000 studenata medicine iz čitavog svijeta.

Unazad 13 godina koliko postoji MoMSIC, svi smo imali jedan cilj a to je da na najbolji mogući način podignemo svijest ljudima o značaju zdravlja. U skladu sa vremenom i aktuelnim temama prilagodili smo naše akcije i trudili se da izaberemo teme koje su ljudima najpotrebnije i  koje će njima najviše  pomoći.

Prateći kalendar zdravlja obrađivali smo teme:

  • U januaru Evropska nedelja prevencije grlića materice

  • U februaru- 12. februar dan seksualne i reproduktivne svijesti

  • U martu- 12. mart dan bubrega

  • U aprilu- 7. april svjetski dan zdravlja

  • U maju-23. maj dan melanoma, 27. maja dan Multiple skleroze

  • U junu-14. jun dan dobrovoljnog davalaštva krvi

  • U septembru- 4. septembar dan seksualnog zdravlja, 10. septembar dan prevencije samoubistva, 29. septembar dan srca

Trudimo se da zajedno sa KCCG i IJZCG pored savjeta za očuvanje zdravlja i prevenciju kardiovaskularnih bolesti organizujemo i mjerenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Cilj je da ukažemo da baš male promjene stila života mogu biti velike za zdravlje .

U oktobru smo obilježili akciju koja je doživjela najveći uspjeh, Pink Octobar, koja okuplja veliki broj naših članova i alumnista, sada već mladih ljekara u KCCG. Svi smo imali samo jedan cilj a to je pobijediti rak dojke, unazad 7 godina preko 1500 žena je pregledano, predavanja na ovu temu smo držali srednjoškolcima, studentima, u saradnji sa Crvenim krstom klubu starih i vulnerabilnim grupama, na najbolji mogući način smo prikazivali značaj samopregleda i redovnih kontrola.

U novembru smo obelježavali Movembar-mjesec podizanja svijesti o muškom psihičkom, seksualnom, reproduktivnom zdravlju sa posebnim osvrtom na karcinom prostate i testisa.

Osim ove akcije u novembru su obilježeni i : 14.novembar dan protiv šećerne bolesti, 20. novembar dan djeteta, 25.novembar dan borbe protiv nasilja nad ženama

U decembru- 1. Decembra svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Možemo sa sigurnošću reci da je i ova jedna od velikih akcija našeg tima. Trudimo se da svake godine u saradnji sa CKCG i IJZCG odrzimo predavanja u srednjim školama i edukativne radionice vulnerabilnim grupama. Napomena o mogućnostima prevencije i mogućnostima zaštite ali i razni vidovi dijeljenja informaciono edukativnog materijala i podjele kondoma ciljevi su ove akcije.

Predstoji i obilježavanje 10. decembara, dana ljudskih prava. Zajedno sa našim članovima kroz radionice obilježavamo ovaj dan sa ciljem podizanja svijesti o ljudskim pravima, od zašitite prava na život i slobodu do prava na  dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruženje.

Osim ovih posebnih dana ucestvovali smo u velikom broju humanitarnih akcija.

MoMSIC je među studentima medinice poznata i po organizovanju velikog broja studentskih razmjena svake godine. Razmjene se sastoje od putovanja u trajanju od mjesec dana u veliki broj predivnih država širom svijeta i boravak i rad naših studenata na nekoj od poznatih klinika. Studenti koji dolaze u Crnu Goru u Kliničkom Centru Crne Gore odrađuju praksu a imaju obezbijeđen smještaj, podršku od strane MoMSIC tima kao i studente koji su, pod titulom 'kontakt-osoba', tu da se druže sa njima, upoznaju ih sa Crnom Gorom i budu na raspolaganju za sve što im je potrebno. Razmjene su divno obogaćujuće iskustvo jer osim edukacije koja je zagarantovana ovim programom, studenti imaju priliku da putuju, upoznaju ljepote raznih zemalja, različite kulture, kao i da stvore veliki broj prijateljstava, i svaki student čije sam iskustvo imala priliku da čujem je bio oduševljen i zadovoljan tom odlukom. Ove godine su razmjene bile, nažalost, onemogućene zbog epidemiološke situacije, ali nadamo se da ćemo zajedničkim radom članova MoMSIC-a uspjeti da se izborimo da realizujemo svoje planove i da narednog ljeta pošaljemo veliki broj studenata na ovo nezaboravno iskustvo, kao i da poželimo dobrodošlicu i obezbijedimo ništa manje lijepo iskustvo studentima koji žele da dođu u Crnu Goru.

Hoffmann-La Roche Ltd Representative Office Podgorica Cetinjska 11, The Capital Plaza 81000 Podgorica, Montenegro

KontaktU svijetulinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeO namaTerapijska područjaIstorijaPričeKarijereIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjava