Neuromijelitis optika - spektar oboljenja

Oboljenje primarno oštećuje optički nerv i kičmenu moždinu, što može uzrokovati sljepilo, mišićnu slabost i paralizu. Pretežno se javlja u najboljim godinama života, između 30-ih i 40-ih. Kod ovog oboljenja imuni sistem greškom zamijeni zdravo tkivo CNS-a za strano, pa napada optički nerv i kičmenu moždinu. Tačan uzrok ostaje nepoznat.

Iako se većina slučajeva NMOSD-a može potvrditi dijagnostičkim testiranjem, oboljelim osobama se često pogrešno dijagnostikuje multipla skleroza, upravo zbog preklapanja simptoma, kao i veće učestalosti kod žena i činjenice da se radi o bolestima koje se temelje na relapsu.

Uticaj i budućnost optičkog neuromijelitisa

NMOSD je progresivna bolest, što znači da se simptomi i dalje razvijaju sa svakim relapsom, često ostavljajući ljude u invalidskim kolicima ili slijepe. Saznajte više o ključnim činjenicama i statistikama da biste shvatili NMOSD, njegov uticaj i zašto je Roche posvećen osobama sa ovim oboljenjem.

Trenutno nema odobrenih tretmana za NMOSD, ali sprovodimo opsežno istraživanje kako bismo pomogli u pružanju inovativne i efektivne metode liječenja NMOSD-a i poboljšali život onih koji žive sa ovom bolešću. Naša filozofija u Roche-u je jednostavna: slijedimo nauku da bismo sačuvali ono što ljude čini sebi svojstvenima.

Optimistični smo. Prvi put u istoriji imamo alate, tehnologiju i naučna saznanja za koje vjerujemo da će dovesti do novih vrsta ljekova, koji mogu promijeniti bolesti poput NMOSD-a. Posvećeni smo zalaganju za izazove neurologije sa istom željom, strašću i ozbiljnošću kao u onkologiji.

Neuromijelitis optika – spektar oboljenja (NMOSD) je rijetko, doživotno i oslabljujuće autoimuno oboljenje centralnog nervnog sistema (CNS), koje u svijetu pogađa samo nekoliko stotina hiljada ljudi.

Preuzimanja

Više slučajeva u neurologiji

Više detalja o neurologiji

please be aware that you are leaving this website.