Svaki pacijent je jedinstven

BA/OTHE/2004/0003

Napredak u genskom testiranju pokretač je personalizovanog pristupa u liječenju karcinoma, a ljekarima pomaže da bolje razumiju tip karcinoma i njegovu jedinstvenost.

Karcinom se nekada kategorisao uglavnom prema mjestu na kojem se nalazi u tijelu (npr. pluća, dojke, jetra). Zavisno od stadijuma bolesti, mnogi su pacijenti sa određenim tipom tumora uporno bili liječeni istim hemoterapijama.

Ali čak i ako je mjesto nastanka tumora isto, promjene u DNK izazvane rakom mogu biti različite, što svaki rak čini jedinstvenim

Sada kada naučnici shvataju da se rak temelji na promjenama u genomu tumora pacijenta, možemo razviti lijekove koji su više personalizovani, usmjereni na specifične genske mutacije.

Gensko testiranje daje jasnu sliku o raku, a rezultati mogu pomoći doktorima odrediti da li je dostupna ciljana terapija za jedinstveni genski profil pacijenta. Također, može biti od velikog značaja u odluci da li je pacijent pogodan kandidat za učešće u kliničkom ispitivanju.

Gensko testiranje naročito pomaže pri odabiru terapije kod pacijenata u kasnijem stadijumu bolesti ili kad je riječ o nepoznatom primarnom mjestu nastanka tumora kao što su:

Reference:

  1. Armengol, G,, Ramon, Y., Cajal, S., Funnel Factors. In: Schwab, M., editor. Encyclopedia of Cancer. 2nd ed. New York: 2008.

  2. Stratton, M. R., Campbell, P. J., Futreal, P. A., The cancer genome. Nature. 2009; 458(7239): 719‒724.

Hoffmann-La Roche Ltd Representative Office Podgorica Cetinjska 11, The Capital Plaza 81000 Podgorica, Montenegro

KontaktU svijetulinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeO namaTerapijska područjaIstorijaPričeKarijereIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjava