Rječnik pojmova vezanih za karcinom dojke

Donosimo vam abecedu karcinoma dojke – rječnik pojmova vezanih za karcinom dojke, od dijagnoze do liječenja. Izrazi koji se koriste u razgovoru o karcinomu dojke ponekad mogu biti vrlo zbunjujući. Ovaj kratki rječnik će vam svojim jednostavnim objašnjenjima pojedinih termina pomoći da bolje razumijete razgovore ili članke o karcinomu dojke. 

Liječenje bolesnika s rano otkrivenim karcinomom dojke nakon operacije, čiji je cilj potpuno uklanjanje preostalih ćelija karcinoma iz tijela i smanjenja šansi za povratak bolesti.

Zahvaćenost obje strane tijela; npr. bilateralna mastektomija je uklanjanje obje dojke.


Postupak koji uključuje uzimanje malog uzorka tkiva kako bi se mogao detaljnije ispitati pod mikroskopom. Biopsija je jedini dijagnostički postupak koji sigurno može utvrditi je li sumnjivo područje maligni tumor i o kojoj je vrsti karcinoma dojke riječ.

Hemoterapija je vrsta liječenja koja uništava ćelije karcinoma. Može se primjenjivati sama ili zajedno s ostalim terapijama.


HER2 pozitivni karcinom dojke je karcinom dojke koji pokazuje prekomjerno prisustvo HER2 receptora na površini tumorskih ćelija. Ta vrsta karcinoma može biti posebno agresivna i povezana sa lošijim ishodima.


Karcinom dojke smatra se hormonski pozitivnim kada ćelije tumora proizvode abnormalne količine receptora za hormone estrogen i/ili progesteron.

Jedinstveni ljekovi za karcinom, spoj citostatika i monoklonskog antitijela. Zbog toga imaju specifičan način djelovanja, djeluju isključivo na tumorske ćelije, ali ne i na zdrave ćelije. To može značiti manje neugodnih nuspojava povezanih s tradicionalnom hemoterapijom.


Kvalitet života je široka mjera koja obuhvata fizičke, funkcionalne, društvene i emocionalne aspekte.

Početna terapija koja se daje nakon dijagnoze uznapredovalog karcinoma dojke. Ako se karcinom dijagnostikuje u uznapredovalom stadijumu, nekim pacijentima može biti potrebno dalje liječenje, poznato kao liječenje u drugoj (2L) i trećoj liniji (3L), kada liječenje u prvoj liniji prestane djelovati.


Liječenje koje se primjenjuje kada početno liječenje (liječenje u prvoj liniji) ne djeluje ili prestane djelovati. Cilj liječenja u drugoj liniji je pomoći pacijentima da žive duže, uz što veće očuvanje kvaliteta života.


Limfni čvorovi su organi ovalnog oblika koji se nalaze u cijelom tijelu i koji su dio našeg imunog sistema. Oni djeluju kao filteri i nadzornici infekcija. Jedan od simptoma karcinoma dojke može biti oteklina/kvržica u pazušnim limfnim čvorovima.


Lokalno uznapredovali karcinom dojke znači da se karcinom lokalno proširio s područja dojke na kožu, grudni koš ili limfne čvorove, ali ne i na udaljene organe, kao što su jetra, pluća ili mozak.

Hirurški zahvat kojim se uklanja cijela dojka.


U kliničkim studijama, događaj ili ishod koji se može mjeriti kako bi se utvrdilo je li liječenje koje se ispituje uspješno u borbi protiv karcinoma.


Ljekovi koji se proizvode u živim ćelijama u laboratoriji. Kada se koriste za liječenje karcinoma, dizajnirana su tako da ciljaju specifične ćelije karcinoma (čime štede zdrave ćelije) prepoznavanjem specifičnih proteina na njihovoj površini. Monoklonska antitijela su vrlo kompleksni ljekovi, razvijeni i proizvedeni veoma složenim procesima.

Primjena ljekova kod nekih bolesnika s ranim karcinomom dojke prije operacije kako bi se smanjio tumor, čime se olakšava hirurški zahvat i potencijalno doprinosi boljem hirurškom ishodu. Nakon neoadjuvantnog liječenja i operacije slijedi adjuvantna terapija, kojom se uništavaju preostale ćelije karcinoma i sprečava povratak bolesti.


Neželjenja dejstva su neželjene zdravstvene promjene koje se javljaju dok pacijent prima terapiju.

Cilj palijativne njege je poboljšati kvalitet života pacijenata koji imaju ozbiljnu bolest ili onu koja im ugrožava život, poput karcinoma. Svrha palijativne njege je olakšati simptome i nuspojave vezane za bolest i njeno liječenje.


Hirurgija je dio sveobuhvatnog pristupa u liječenju karcinoma dojke. Poštedna operacija dojke je zahvat pri kojem se uklanja samo dio dojke koji sadrži karcinom, što je moguće učiniti kod nekih žena kojima je karcinom dojke rano otkriven.


Mjera ishoda koja se koristi u kliničkim studijama kod ranog karcinoma dojke, a kojom se pokazuje djeluje li neoadjuvantno liječenje. Kompletan patološki odgovor postiže se kada uopšte nema preostalog tumorskog tkiva nakon operacije u zahvaćenoj dojci ili u zahvaćenim dojkama i lokalnim limfnim čvorovima. pCR se može procijeniti brže od tradicionalnih mjera ishoda, kao što je preživljavanje bez znakova bolesti (DFS).


Mjera ishoda koja se koristi u kliničkim studijama, a koja pokazuje da li je liječenje efikasno. iDFS je vrijeme koje bolesnik živi bez povratka invazivne bolesti nakon adjuvantnog liječenja. Često je preciznija procjena efekta liječenja na bolest u odnosu na preživljavanje bez znakova bolesti.


Mjera ishoda koja se koristi u kliničkim studijama, a kojom se pokazuje da li je liječenje efikasno. PFS je vrijeme života pacijenta sa uznapredovalim karcinomom dojke bez pogoršanja ili povratka bolesti.


Mjera ishoda liječenja koja se koristi u kliničkim studijama, a kojom se pokazuje djeluje li liječenje. Preživljavanje bez znakova bolesti (DFS) je vrijeme u kojem pacijent sa ranim karcinomom dojke, nakon završenog početnog liječenja, živi bez znakova ili simptoma karcinoma.

Karcinom dojke koji se nije proširio van tkiva dojke. Rano liječenje karcinoma dojke može pružiti najbolje šanse za izlječenje.


Različiti proteini na površini ćelija koji stimulišu određene reakcije u ćeliji i imaju važnu ulogu u rastu tumora. Danas su dostupni određeni načini liječenja koji ciljaju receptore, te sprečavaju njihovu aktivnost i zaustavljaju rast karcinoma.

Mjera ishoda koja se koristi u kliničkim studijama, a koja pokazuje da li je liječenje efikasno. Stopa ukupnog odgovora pokazuje kod kojeg se dijela pacijenata, unutar određenog razdoblja, tumor smanjio u unaprijed određenoj mjeri.


Oblik liječenja pri kojem se lijek ubrizgava pod kožu, u sloj tkiva između kože i mišića.

Trostruko negativni karcinom dojke je vrsta karcinoma dojke koja na površini ćelija nema izražene receptore estrogena i progesterona i ne proizvodi previše HER2 proteina. Zato su mehanizmi koji upravljaju tom vrstom karcinoma većinom nepoznati, što ga čini posebno teškim za liječenje.

Mjera ishoda koja se koristi u kliničkim studijama, a kojom se pokazuje djeluje li liječenje. Ukupno preživljavanje je vrijeme koje osoba s karcinomom preživi nakon početka liječenja.


Termin koji obuhvata lokalno uznapredovali i metastatski karcinom dojke. Metastatski karcinom dojke znači da se karcinom proširio na druge djelove tijela, kao što su kosti, jetra, pluća i mozak. Cilj liječenja uznapredovalog karcinoma dojke je pomoći pacijentima da duže žive, uz što veće održanje kvaliteta života. 

Hoffmann-La Roche Ltd Representative Office Podgorica Cetinjska 11, The Capital Plaza 81000 Podgorica, Montenegro

KontaktU svijetulinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeO namaTerapijska područjaIstorijaPričeKarijereIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjava