Uloga PD-L1

Imuni sistem, pored brojnih drugih uloga, štiti organizam od karcinoma. Upravo preko T-ćelija, koje su veoma važna komponenta imunog sistema, uništavaju se ćelije karcinoma i štiti organizam.

Na žalost, naš imuni sistem nije uvijek uspješan u borbi protiv raka. Neke ćelije raka se vješto “kamufliraju” te na taj način izbjegnu imuni sistem domaćina. Da bi to postigle, te ćelije djeluju na određene ključne mehanizme ili tzv. kontrolne tačke imunog sistema i na taj način izbjegavaju detekciju i uništenje. Na primjer, primijećeno je u više tipova raka da ćelije proizvode ligand receptora programirane ćelijske smrti1 (eng. Programmed Death Ligand 1) ili PD-L1. Ukoliko dođe do interakcije PD-L1, kojeg proizvedu ćelije raka, sa B7.1 i PD-1 receptorima na T-ćelijama, T-ćelije će biti deaktivirane. Ukratko: PD-L1 predstavlja svojevrstan “stop znak” za imuni sistem i ćelija raka mogu neometano rasti i širiti se.

Ukoliko bi se spriječila interakcija PD-L1 sa receptorima na T-ćelijama, to bi dovelo do “otkrivanja” ćelija raka od strane imunog sistema. To bi značilo da T-ćelije opet prepoznaju ćelije raka kao opasnost, napadaju ih i u najboljem slučaju – uništavaju u potpunosti.

Hoffmann-La Roche Ltd Representative Office Podgorica Cetinjska 11, The Capital Plaza 81000 Podgorica, Montenegro

KontaktU svijetulinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeO namaTerapijska područjaIstorijaPričeKarijereIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjava