Imunološki ciklus karcinoma

Na koji način se naš imuni sistem može boriti protiv ćelija karcinoma

Da li će karcinom nastati u tijelu zavisi direktno od toga da li će imuni sistem na vrijeme prepoznati i uništiti mutirane ćelije. Najjednostavniji model koji objašnjava ovaj veoma komplikovani mehanizam zove se imunološki ciklus karcinoma.

Na početku imunološkog ciklusa stoje same ćelije karcinoma. One otpuštaju specifične proteine – antigene, koje prepoznaju ćelije imunog sistema. Prepoznate antigene transportuju ćelije imunog sistema do limfnih čvorova, gdje ih prezentuju T-ćelijama. Ključni korak imunološkog ciklusa leži u tome da li će i T-ćelije prepoznati ćelije karcinoma kao opasnost. Ukoliko dođe do toga, T-ćelije se aktiviraju, umnožavaju, ulaze u krvotok i dolaze do tumora. Na osnovu antigena koji su im prezentovani, T-ćelije napadaju ćelije karcinoma i uništavaju ih. Uništavanjem ćelija karcinoma oslobađaju se novi antigeni, pa imunološki ciklus počinje opet. U idealnom slučaju, ovaj samoodrživi proces štiti organizam od potencijalnog razvijanja karcinoma.

Da li će se karcinom razviti u tijelu najviše ovisi o tome da li će imuni sistem prepoznati ćelije karcinoma kao potencijalnu opasnost i napasti ih. Model koji objašnjava ovaj mehanizam naziva se imunološki ciklus karcinoma
Na početku imunološkog ciklusa stoje same ćelije karcinoma koje otpuštaju specifične proteine – antigene
Određene ćelije imunog sistema – dendritičke ćelije, “gutaju” antigene i transportuju ih do limfnih čvorova gdje ih prezentuju T-ćelijama.
Ključni korak imunološkog ciklusa je da li će T-ćelije, također, prepoznati antigene ćelija karcinoma kao opasnost. Ukoliko prepoznaju opasnost, aktiviraju se i napad imunog sistema na karcinom počinje.
T-ćelije se umnožavaju i putem krvotoka migriraju do tumora
T-ćelije ulaze i napadaju karcinom
Na osnovu antigena koji su im prezentirani, T-ćelije prepoznaju i uništavaju ćelije karcinoma
T-ćelije pokreću mehanizme koji dovode do uništenja ćelije karcinoma, što za posljedicu ima oslobađanje novih antigena, te ciklus počinje iznova
Published undefined

please be aware that you are leaving this website.