Hemofilija od A do Z

Hemofilija značajno mijenja život, kako oboljelih tako i njihovih njegovatelja. Kod oboljelih od hemofilije A nedostaje ili je smanjenja aktivnost jednog od proteina koji učestvuju u zgrušavanju krvi, a koji se zove faktor VIII. To znači da se njihova krv ne zgrušava pravilno, što može dovesti do nekontrolisanog krvarenja.

Oko 320 000 ljudi širom svijeta boluje od hemofilije A, rijetkog oboljenja o kojem postoje mnoge zablude.

Imati hemofiliju znači suočavati se sa različitim ograničenjima u životu, kao što je nemogućnost obavljanja svih vrsta fizičkih aktivnosti, poput kontaktnih sportova.

Nijesu sva krvarenja prouzrokovana povredama. Neke osobe imaju spontana krvarenja u zglobovima, koja mogu biti ekstremno bolna i mogu rezultirati trajnim oštećenjima zglobova.

Iako je napredak u liječenju hemofilije A evidentan, ipak su klinički izazovi i dalje prisutni. Osobe oboljele od hemofilije A obično moraju primiti terapiju svakih nekoliko dana, ili svakodnevno, u slučaju da imaju inhibitore. Pronalaženje venskog puta može biti teško, posebno kod djece.

Jedna od tri osobe sa teškom hemofilijom A razvije inhibitore ili antitijela na faktor VIII. To su proteini koje proizvodi organizam te osobe, jer prepoznaje faktor VIII iz preparata za liječenje kao strano tijelo, pa proizvodnjom inhibitora zaustavlja djelovanje faktora VIII.

Osobama sa hemofilijom A potrebne su nove terapijske opcije koje smanjuju broj i ozbiljnost krvarenja, rješavaju problem razvoja inhibitora i omogućavaju ugodniju primjenu

Mi u kompaniji Roche razvijamo partnerske odnose sa zajednicama oboljelih od hemofilije kako bismo dali svoj doprinos u promjeni načina na koji oboljeli od hemofilije žive svoj život.

Reference:

  • Preuzeto sa roche.com

Hoffmann-La Roche Ltd Representative Office Podgorica Cetinjska 11, The Capital Plaza 81000 Podgorica, Montenegro

KontaktU svijetulinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeO namaTerapijska područjaIstorijaPričeKarijereIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjava