Cilj je lijek

Hepatitis B (HBV) je ubica. Virusna infekcija koja napada jetru odgovorna je za više od 800 000 smrtnih slučajeva* svake godine. Adekvatna vakcinacija i dijagnostički testovi za hepatitis B igraju ključnu ulogu u suzbijanju i ranoj detekciji ovog oboljenja. Kvalitetni dijagnostički testovi za HBV uveliko olakšavaju zdravstvenim radnicima vođenje pacijenata oboljelih od HBV-a. Uz razvijanje novih dijagnostičkih testova, razvijamo i tri nova molekula sa obećavajućim rezultatima u ranim kliničkim ispitivanjima.

Hepatitis B (HBV) se širi putem kontakta sa zaraženom krvlju i tjelesnim tečnostima i povezan je sa trajnim oštećenjima jetre, hroničnim aktivnim hepatitisom, kao i razvojem jetrene ciroze i hepatocelularnog karcinoma.

Veliki napori su napravljeni da se suzbije širenje HBV infekcija između djece i omladine, putem adekvatne vakcinacije. Ipak, oni koji su već zaraženi mogu imati veliki benefit od brze i tačne dijagnoze. HBV dijagnostički testovi pomažu ljekarima u praćenju bolesti, donošenju odluka o uključivanju ljekova i praćenju efikasnosti liječenja.

Trenutno dostupni ljekovi za HBV efikasno sprečavaju replikaciju HBV virusa, ali oni ipak ne mogu izliječiti hroničnu hepatitis B infekciju, te shodno tome ne eliminišu rizik od nastanka hepatocelularnog karcinoma. Takođe, zbog specifičnog mehanizma djelovanja ovih ljekova, potrebno ih je uzimati čitavog života, što ih često čini nedostupnim za veliki broj pacijenata.

Naš cilj je stvaranje kratkotrajnog i efikasnog tretmana za HBV infekcije. Ovo želimo postići kombinacijom dva potpuno različita pristupa. Prvi pristup cilja životni ciklus HBV-a (direktni antivirusni lijek), dok drugi pristup ojačava imuni sistem u borbi protiv HBV-a (pojačivači imuniteta).

Tri potencijalne kombinacije, novi molekuli razvijeni u Roche-u, pokazali su veliki potencijal i trenutno se nalaze u fazi I kliničkih ispitivanja.

HBV već decenijama predstavlja veliki izazov za naučnike i farmaceutsku industriju zbog trajnog prisustva mini-hromozoma HBV-a u ćelijama jetre, integracije virusa u genom i supresije imunog odgovora domaćina.

Iz ovih razloga, izlječenju HBV-a se mora pristupiti sa više različitih strana, pa će to vjerovatno zahtijevati upotrebu novih direktnih antivirusnih ljekova i pojačivača imunog sistema. Ovaj pristup je potkrijepljen podacima dobijenim iz pretkliničkih ispitivanja.

Novu kombinaciju ljekova i dijagnostičkih testova Roche će ispitivati u Kini, gdje je najveći broj oboljelih (skoro trećina oboljelih od HBV-a u cijelom svijetu). Saradnja Roche-a sa lokalnim stručnjacima i zdravstvenim radnicima u Kini ima potencijal da spasi milione života kako u toj zemlji tako i u cijelom svijetu.

HBV je najopasniji od svih virusa koji uzrokuju hepatitis, jer je veoma često povezan sa trajnim oštećenjima jetre, hroničnim aktivnim hepatitisom, cirozom jetre i hepatocelularnim karcinomom.

Samo je 9% oboljelih od HBV-a u cijelom svijetu prošlo adekvatnu dijagnostičku obradu, dobilo tačnu dijagnozu i svjesno je svog oboljenja. Takođe, najčešće se dijagnoza HBV-a postavlja tek nakon pojave ozbiljnih simptoma i teških, nepopravljivih oštećenja jetre.

U područjima gdje je HBV endemsko oboljenje, najčešći način prenosa jeste sa majke na dijete pri rođenju (vertikalna transmisija) i kroz kontakt sa zaraženom krvlju i tjelesnim tečnostima (horizontalna transmisija). Djeca mlađa od pet godina koja se zaraze HBV-om imaju veoma visok rizik za razvijanje hronične infekcije, koja će ih pratiti kroz život. Približno 20–30% odraslih sa hroničnom HBV infekcijom razviće cirozu, hepatocelularni karcinom ili oboje.

Približno 3,5% svjetske populacije zaraženo je HBV-om, sa najvećim brojem oboljelih u istočnoj Aziji i Subsaharskoj Africi.

Posebno velik teret HBV-a nosi Kina, koja ima najveći broj oboljelih – skoro trećinu od 257* miliona zaraženih u cijelom svijetu. Nedavno objavljeni članak u The Lancet-u tvrdi da će 10 miliona oboljelih u Kini umrijeti do 2030. godine.

Hoffmann-La Roche Ltd Representative Office Podgorica Cetinjska 11, The Capital Plaza 81000 Podgorica, Montenegro

KontaktU svijetulinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeO namaTerapijska područjaIstorijaPričeKarijereIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjava