9 stvari koje možda niste znali o raku

Interesantne činjenice o najvećem svjetskom zdravstvenom izazovu danjašnjice.

Riječ "rak" dolazi od latinske riječi "crab" – baš kao i naziv horoskopskog znaka

Drevni doktori su primjetili da određeni tumori imaju izražene vene na površini ili duguljaste ekstenzije, koje su ih podsjećali na noge raka te su ovu bolest tako ui nazivali.

Rak su prvi opisali drevni Egipćani

Najraniji opis raka pronađen je u papirusu Edwina Smitha koji datira iz 1600. godine pr.n.e. U dokumentu su opisani tumori dojke uklonjeni alatom nazvanim "fire drill". Međutim na papirusu također stoji "ne postoji lijek".

Postoji više osoba oboljelih od raka kože uzrokovan vještačkim tamnjenjem nego osoba oboljelih od raka pluća uzrokovan pušenjem

Nedavno istraživanje je pokazalo da svake godine samo u SAD-u postoji više od 419,000 novih slučajeva raka kože koji se mogu pripisati vještačkom tamnjenju.

Više od polovine svih tipova raka mogu biti spriječeni

Istraživači vjeruju da se više od polovine svih slučajeva raka - i do polovine svih slučajeva smrtnosti od posljedica raka mogu spriječiti. To znači da godišnje postoji između 2.4 - 3.7 miliona smrtnih slučajeva koji mogu biti izbjegnuti, od kojih se 80% javlja u zemljama sa niskim i srednjim dohotkom.

Postoji više od 200 tipova i podtipova raka

Rak nije jedna bolest. U posljednjih 10 godina shvatili smo da postoji više od 200 različitih vrsta i podvrsta raka. To je pokrenulo pomak od pristupa "isti tretman odgovara svima" prema pristupu primjene "ciljanog tretmana" za specifične grupe pacijenata koji će imati najbolji odgovor na terapiju.

Tzv. "Goli štakori" su imuni na rak

Tijelo ovih podzeminih afričkih sisara bogato je supstancom koja se zove "hyaluronan", a koja djeluje kao mazivo u tijelu i zaustavlja rast raka.

U svijetu postiji 28 miliona preživjelih od raka

Srećom, rak nije uvijek smrtna kazna - posebno sa napretkom ostvarenim u posljednjim desetljećima. Iako se učestalost raka povećava, u mnogim zemljama sve je veći broj preživljenja nego ikad prije.

Rak je u samo 5-10% svih karcinoma u potpunosti nasljedan

Većina tipova raka se razvija kombinacijom nasljednih faktora i faktora okoline, uključujući pušenje, alkohol, gojaznost i ishranu.

Rak dojke se pojavljuje češće u lijevoj nego u desnoj dojci

5 - 10% je veća vjerovatnoća da će se rak prije razviti u lijevoj nego u desnoj dojci. Lijeva strana također je 10% sklonija za razvoj melanoma (vrsta raka kože). Niko nije baš siguran zašto je to tako.

Hoffmann-La Roche Ltd Representative Office Podgorica Cetinjska 11, The Capital Plaza 81000 Podgorica, Montenegro

KontaktU svijetulinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeO namaTerapijska područjaIstorijaPričeKarijereIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjava