Imunološki ciklus karcinoma

ciklus

Na koji način se naš imuni sistem može boriti protiv ćelija karcinoma

Da li će karcinom nastati u tijelu zavisi direktno od toga da li će imuni sistem na vrijeme prepoznati i uništiti mutirane ćelije. Najjednostavniji model koji objašnjava ovaj veoma komplikovani mehanizam zove se imunološki ciklus karcinoma.

Na početku imunološkog ciklusa stoje same ćelije karcinoma. One otpuštaju specifične proteine – antigene, koje prepoznaju ćelije imunog sistema. Prepoznate antigene transportuju ćelije imunog sistema do limfnih čvorova, gdje ih prezentuju T-ćelijama. Ključni korak imunološkog ciklusa leži u tome da li će i T-ćelije prepoznati ćelije karcinoma kao opasnost. Ukoliko dođe do toga, T-ćelije se aktiviraju, umnožavaju, ulaze u krvotok i dolaze do tumora. Na osnovu antigena koji su im prezentovani, T-ćelije napadaju ćelije karcinoma i uništavaju ih. Uništavanjem ćelija karcinoma oslobađaju se novi antigeni, pa imunološki ciklus počinje opet. U idealnom slučaju, ovaj samoodrživi proces štiti organizam od potencijalnog razvijanja karcinoma. 

  • Da li će se karcinom razviti u tijelu najviše ovisi o tome da li će imuni sistem prepoznati ćelije karcinoma kao potencijalnu opasnost i napasti ih. Model koji objašnjava ovaj mehanizam naziva se imunološki ciklus karcinoma
  • Na početku imunološkog ciklusa stoje same ćelije karcinoma koje otpuštaju specifične proteine – antigene
  • Određene ćelije imunog sistema – dendritičke ćelije, “gutaju” antigene i transportuju ih do limfnih čvorova gdje ih prezentuju T-ćelijama.
  • Ključni korak imunološkog ciklusa je da li će T-ćelije, također, prepoznati antigene ćelija karcinoma kao opasnost. Ukoliko prepoznaju opasnost, aktiviraju se i napad imunog sistema na karcinom počinje.
  • T-ćelije se umnožavaju i putem krvotoka migriraju do tumora
  • T-ćelije ulaze i napadaju karcinom
  • Na osnovu antigena koji su im prezentirani, T-ćelije prepoznaju i uništavaju ćelije karcinoma
  • T-ćelije pokreću mehanizme koji dovode do uništenja ćelije karcinoma, što za posljedicu ima oslobađanje novih antigena, te ciklus počinje iznova