Kako kroz lični izazov doprinijeti stvaranju boljeg i ljepšeg svijeta

Predsjednica NVO Brini o sebi i vlasnica agencije Vision event

Uglavnom nam životno iskustvo ima smisla kada nas učini srećnim, ispunjenim, radosnim... A šta je sa negativnim, ili kako ja biram da ih zovem, zahtjevnim životnim iskustvima? Kako u takvom iskustvu naći smisao? A takvim iskustvima posebno želimo da damo smisao. Potrebno nam je da im damo smisao da bismo mogli da ih preživimo, da bismo mogli da nađemo snagu da se izborimo sa njima, da izađemo kao pobjednici. Jer sama pobjeda ne može biti smisao. Jer tu borbu nismo izabrali mi. Ta borba nam je nametnuta. I mi želimo da znamo zašto.

„Nisam željela da mi se takva stvar samo desi. Htjela sam da naučim sve što mogu da naučim iz tog životnog iskustva, jer znam da nam se svako životno iskustvo dešava s razlogom.“, rekla sam na jednoj konferencji pred dvjesta mladih ljudi, koji su upijali svaku moju riječ, ne zato što sam neki vrhunski govornik, već vjerovatno zato što nisu mogli da vjeruju šta slušaju.

Ali danas je to lako povjerovati, jer je osam godina kasnije, sve više mladih žena pred takvim ili sličnim izazovom. A taj izazov se zove karcinom dojke.

Stvar koja se desi. Koju niste izabrali, koju niste očekivali, na koju nikada niste ni pomslili da može vama ili nekom vašem bližnjem da se desi. Ali ona se ipak desila i ja sam je preživjela, izašla sam kao pobjednik. Ali to nije tema ovog blog posta. Tema je šta sam iz toga naučila i šta sam sa time uradila za sebe i za druge.

Prvo što vam se desi kad saznate za takvu dijagnozu jeste da vam se sruši cio svijet, a moj se bukvalno rušio. Sve što sam stvarala krenulo je da se raspada i ja sam odlučila da neću da sklapam ponovo svoje djelove i djelove svog života, već da ću da izgradim novu sebe i svoj novi život. Ta nova ja neće biti izgrađena od laži, od potrebe da se svidi drugima, od lažnih ambicija i tuđih snova.

Nova ja će biti istinita, hrabra i odvažna. Smatrala sam da ne smijem da propustim novu priliku koja mi je data. Nova prilika da izgradim život koji neće imati potrebu da se sruši i zarobi me ispod ruševina.

Prvo od čega sam počela je ljubav prema sebi i prihvatanje sebe baš takve kakva jesam. Možda čudno zvuči, ali to je najteži posao za svakog čovjeka. Od malena nas uče da ispunjavamo tuđe zahtjeve da bismo bili voljeni i prihvaćeni, i mi više, kad odrastemo, ne znamo ko smo niti zašto smo takvi. Znamo samo da sebe ne volimo, niti prihvatamo, jer to nismo autentično mi. Zato je moj prvi zadatak bio da u potpunosti zavolim i prihvatim sebe. Tako mogu i više ljubavi i radosti da pružim i svima oko sebe i čitavom svijetu.

Uslijedila je promjena profesije, prelazak u preduzetničke vode i građenje sopstvenog biznisa. Veoma izazovan posao, posao za hrabre i istrajne, posao za ljude koji neće odustati pred bilo kojom preprekom. To možete postići isključivo ako bespogovorno vjerujete u sebe i svoj cilj i ako pored sebe imate bar jednu osobu koja vas podržava u tome, a uz mene je bila moja porodica. Kako tada tako i u svakom trenutku.

I šta se desi u tom trenutku kad shvatite da ste preživjeli nešto što se teško preživi. Osjetite zahvalnost. A kad osjetite zahvalnost imate potrebu da se zahvalite, da uzvratite, da pružite ljubav, da doprinesete opštem blagostanju. Imate potrebu da zaštitite druge od tog iskustva, da pokušate da doprinesete da se to više nikom ne desi ili bar da se ne desi toliko često i toliko strašno. I tako se rodi NVO Brini o sebi, kroz čije djelovanje inspirišemo brojne žene da brinu o sebi na vrijeme, a čiji je osnovni cilj da se smanji broj slučajeva karcinoma dojke, da se smanji broj žena koje će oboljeti, poveća broj izliječenih žena, a pogotovo žena koje će ostati zdrave jer brinu o sebi na vrijeme. Iz godine u godinu kampanja sve intenzivnije podiže svijest kod žena o značaju brige o sebi i preventivnim pregledima, kako karcinoma dojke, tako i generalno prevenciji, kao glavnom preduslovu zdravog života.

Moj posao je ovdje lak. Samo vam pokažem zašto je važno da binete o sebi. Podsjetim vas na djecu i porodicu kojoj biste falili, podsjetim vas na životnu radost koju biste propustili, podsjetim vas na ljepotu života koju još dugo treba da živite. I vi shvatite, da nije vrijeme za gubljenje, vrijeme je za brigu o sebi, na vrijeme.

I onda me ljudi pitaju šta ja imam od toga. Ja od toga imam poruku „pošla sam na vrijeme, riješiće se lako“, ja od toga imam poruku „našli su neku promjenu, ali samo da se prati i sve će biti u redu“, ja od toga imam poruku „moraću na operaciju, ali doktor kaže da smo na vrijeme i da ne brinem“, ja od toga imam poruku „još dugo ću biti mama svojoj djeci“. Ja imam najveću radost od svih, jer imam privilegiju da mijenjam živote žena, muškaraca i njihovih porodica, koji će živjeti duže, zdravije i srećnije, jer su podstaknuti našom kampanjom brinuli o sebi na vrijeme. Ja imam radost što će brojna djeca odrastati sa svojim mamama, a ne bez njih, što će biti manje patnje i tuge, a više radosti, sreće i zahvalnosti. I ljubavi, za sebe i za druge, jer kad smo zahvalni za svoj život, imamo potrebu da oplemenimo i živote drugih, a tako se stvara ljepši, zdraviji i radosniji svijet.

Hoffmann-La Roche Ltd Representative Office Podgorica Cetinjska 11, The Capital Plaza 81000 Podgorica, Montenegro

KontaktU svijetulinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeO namaTerapijska područjaIstorijaPričeKarijereIzjava o zaštiti privatnostiPravna izjava